De cele mai multe ori in pescuit ne dorim ca partea terminala a ansamblului pe care il utilizam sa fie simpla si eficace, fara prea multe accesorii, oferindu-ne in acelasi timp si rapiditatea pe care o cautam.
Daca sunt adeptul unor astfel de monturi simple, asta nu inseamna ca ma feresc din a incerca ceva nou atat timp cat consider ca isi pastreaza macar una dintre cele doua caracteristici pe care le-am enumerat putin mai sus.
Vreau sa va prezint doua dintre monturile mele preferate, una pe care o folosesc in pescuitul plantat si cealalta pe care o folosesc atat in cel plantat, cat si la ''aruncat din mana''.
Prima este o montura pe care, personal, o incadrez in cele de tip blow back. Desi nu este legata pe un sistem cu anou sau cu varnis, aceasta montura are cateva avantaje care imi usureaza munca.
Cum se leaga?
Avem nevoie de carligul preferat, indiferent de producator, numar sau forma acestuia, de un fir camasuit (eu folosesc grosimi de la 25 lbs in sus), un micro-vartej, insa pentru prezentare am folosit unul mai maricel pentru a se putea distinge in fotografii si un line aligner sau chiar shrink tube.
Aleg sa fac decojirea firului pe o portiune de 10 cm, sectiune pe care voi introduce vartejul de care va spuneam. Dupa ce am executat acesti doi pasi, indoi capatul firului pe care am introdus vartejul si intru cu carligul prin capatul opus al firului, exact la fel ca la orice montura clasica.
Ajungand cu carligul la partea decojita imi reglez distanta pe care o doresc si introduc si mustata bucatii de fir decojite in ochetul carligului, dupa care cu firul principal execut simplu nodul fara nod. Dupa acest pas, nu ne ramane de facut decat sa topim capatul firului decojit pentru a forma un mic opritor in ochetul carligului tocmai ca nu cumva sa ne scape firul prin el.
Atasarea momelii se face in cel mai simplu mod posibil. Avem nevoie de o bucata de fir mono destul de gros pe care il introducem prin vartej. Apoi introducem momeala pe acest segment de fir mono si topim mustatile, dupa ce am bagat momeala (motivul fiind acelasi - de a crea un opritor).
Urmatorul pas este trecerea line alignerului sau a tubului termo pe coada carligului.
Care sunt avantajele acestei monturi?
1. Este o montura rapida in ideea in care imi permite utilizarea oricarei momeli, indiferent de diametru, acest lucru fiind usor de realizat doar prin inlocuirea firului mono. Practic este o montura universala pe care o putem folosi cu absolut orice fel de momeala, fara a mai lega alte monturi in cazul in care dorim sa facem ajustari.
2. Este o montura extrem de rezistenta daca este legata corect.
3. Este o montura pe care cu siguranta odata ce o veti folosi o sa va dati seama de avantajele pe care le ofera.
A doua montura pe care o folosesc in momentul in care imi doresc sa am parte de activitate este Ronnie Rig.
De ce?
Din punctul meu de vedere este montura perfecta pentru a fi utilizata pe un pat de seminte sau porumb preparat, ba chiar si pe un
pat de boilies. Este conceputa special pentru a utiliza
momeli flotante, nicidecum momeli scufundatoare.
Pasii pe care trebuie sa ii urmam pentru a realiza Ronnie Rig sunt urmatorii:
Avem nevoie de un carlig, un vartej cu anou, un micro-vartej sau un pop-up peg (spin de momeala), un opritor de cauciuc pentru carlig, o bucata de shrink tube si un segment de fir (fie el ori de tip fluorocarbon ori textil).
Primul pas il reprezinta largirea urechii agrafei cu vartej pentru a putea introduce carligul pe aceasta.
Pe tija carligului introducem bucata de shrink tube de aproximativ 1 cm.
Acum bagam carligul pe urechiusa vartejului cu anou si il asiguram cu bucata de shrink tube.
Strangem tubul termo cu bricheta sau la abur peste tija carligului, implicit peste vartej.
Introducem micro-vartejul / spinul de momeala pe carlig.
Trecem opritorul de cauciuc pentru a nu avea probleme cu micro-vartejul. Atasarea momelii este identica cu cea prezentata la montura anterioara.
De anoul metalic al vartejului legam un segment de fir (mono/textil) printr-un nod simplu. Peste acest nod mai adaugam o bucatica de tub termo de 2-3 mm pentru a proteja nodul.
Aceste doua monturi sunt cele pe care personal am ajuns sa le utilizez in 90% din situatii, datorita randamentului si a sigurantei pe care le ofera.
Fir intins!
Andrei Iliescu