In pescuitul crapului exista foarte multe modalitati de a lega carligul, pe langa clasicul nod fara nod. In articolul de fata vom vorbi despre prinderea momelii cu bucla, o legatura interesanta, dar riscanta daca nu este executata corect. Pentru ca nimic nu poate fi mai neplacut decat sa pierdem pestele in dril din cauza unei greseli de constructie a monturii.
Este deja arhicunoscut faptul ca montura cu nod fara nod – in mod cert cea mai folosita legatura a crapistilor – are si marele avantaj ca nu prea poate fi facuta gresit. Pentru ca in momentul in care se exercita forta asupra carligului, nodul se strange si mai tare. O greseala intalnita este scoaterea firului incorect prin ochetul carligului – inspre exterior si nu inspre interior – insa acest lucru nu genereaza dezlegarea forfacului ci o mecanica mai slaba a monturii.
Ne-am propus sa discutam despre monturile facute cu firele textile moi si nu cu cele rigide, care probabil vor face obiectul unui articol viitor. Se pare ca cea mai intalnita si folosita legatura dupa nodul fara nod, despre care vorbeam mai sus, este cea cu bucla. Se realizeaza cu fir textil necamasuit si necesita putina atentie la constructie, pentru a nu se desface in dril. Legatura este la fel, fie ca vorbim de prinderea momelii direct pe bucla sau cu ajutorul anoului.
Iata cei 5 pasi importanti la realizarea monturii cu bucla:
Introducem firul textil prin ochet si-l scoatem prin acelasi loc.
Dupa ce am decis lungimea buclei matisam pana in dreptul varfului carligului.
Ne intoarcem cu firul prin ochet, spre interior, exact ca la nodul fara nod.
Taiem surplusul de fir si ardem cu bricheta textilul pentru a-l impiedica sa mai iasa.
Securizam nodul cu tub termocontractibil.
Crapmania.ro