Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

Pe aripile vantului...

acum 6 ani
Cat de important este vantul in economia unei partide de pescuit la crap? Iata un subiect destul de des discutat, dar foarte rar abordat in scris. Crapmania.ro iti ofera cateva sfaturi utile: trebuie sa bata vantul, cum trebuie sa bata si de unde trebuie sa bata…
 
cum te ajuta vantul la crap
 
De ce?
 
Poate ca nu mai e un mare secret faptul ca atunci cand bate vantul trasaturile se inmultesc. Mai cu seama pe lacurile de intindere mare migratia crapilor in zonele cu hrana este dependenta de vant. Iar daca adancimile sunt medii spre mici, vantul devine element decisiv. In primul rand, pestii – ca orice alt animal – prefera sa faca eforturi cat mai mici in procesul de hranire. Bancurile de crap sunt usor impinse de vant si duse catre zonele in care valurile se sparg de mal. Acolo, datorita curentilor produsi, asa cum spuneam in apa mica, substratul este rascolit, iar particulele interesante pentru ei sunt ridicate in suspensie. Apa se tulbura, iar acest lucru nu constituie un neajuns pentru pescar, ba din contra.
 
cum influenteaza vantul pestii 
Unde?
 
Asadar, in linii mari, este bine ca vantul sa ne bata din fata pentru o partida reusita. Cei care se bucura in situatia inversa – pe motiv ca lanseaza mult mai departe – savarsesc o mare greseala. Mai bine nadim si pescuim mai aproape cu vant din fata, din motivele de mai sus. Pentru ca patul nostru de nada si momelile vor deveni lucruri mult mai interesante pentru crapi. Cand incepeti o partida de pescuit – mai cu seama una de durata mare – ganditi-va bine la aceste lucruri si la faptul ca vantul isi poate schimba directia si intensitatea.
 
vantul la pescuit 
Deloc
 
Atunci cand avem parte de o vreme calma si linistita, specia tinta trebuie sa devina amurul. Acest peste este mult mai putin influentat de vant in comportamentul sau fata de crapul comun. El se hraneste inclusiv pe canicula. Asta nu inseaamna ca nu putem prinde si crap, insa sansele noastre scad considerabil. Asa cum spuneam la inceputul articolului, cu cat adancimile lacului in care pescuim sunt mai mari, lucrurile se schimba, iar vantul joaca un rol mai mic.
 
vantul la pescuit 
Ce e de facut?
 
Daca in startul partidei avem o vreme calma si observam ca nu sunt pesti prin zona (lipsa trasaturi, sarituri, etc) nu trebuie sa ne declaram resemnati ca nu vom prinde nimic si ca locul este mort. Vom pregati un pat de nada la o distanta la care vom putea lansa si pe cel mai puternic vant (asta daca nu plantam) si vom astepta. Lucurile se pot schimba radical intr-o singura noapte sau zi de pomina. Pentru ca un vant puternic poate face minuni.
 
pescuit la crap 
Crapul
 
Crapul este mai greu de prins in apa limpede decat in apa tulbure. Sa nu uitam ca renumita tehnica britanica de pescuit intre ape numita Zig Rig se bazeaza pe un nor vascos realizat cu spombul, tocmai pentru camuflarea momelilor flotante. Asadar, pe cat posibil plasati-va pe lac in zone bine batute de vant, acolo unde sunt chiar valuri si nu va fie frica sa va aruncati momelile in apropierea malurilor. Veti avea parte de suprize placute!
 
pescuit pe vant 
Crapmania.ro 
2 persoane apreciază asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Citește și ..
Comentarii
  • duminică, 15 iulie 2018 11:23

    valter barbu : Si mai pe intelesul si al meu, vantul impinge hrana formata din : scioci, melci ,larve si alte vietati catre malurile in care se sparg valurile, deci acolo crapul le va gasi .