Dan Mitranescu scrie: ↑Joi Feb 13, 2020 10:48
Foarte buna detalierea. Sunt acolo doua-trei lectii de laborator de la Rezistenta materialelor din primul an de la Politehnica specializari mecanice.
1. Pentru mine testarea firelor se face exclusiv la nod, deoarece sunt fire care pierd din rezistenta si 50% la nod, iar altele numai 20%. Eu unul pescuiesc cu noduri pe fir.
Asa ca testul ala de rezistenta la rupere este fix zero.
2. Greutatea firului este importanta pentru lansare, dar pe langa faptul ca nu sunt diferente semnificative de densitate ( asta da greutatea ) , mai e ceva de spus. Un fir cu cat e mai "usor" cu atat este mai putin rezistent. Asta sa ne incadram la nivel de laborator. Real, nu sunt diferente de luat in calcul intre "greutatile" firelor. Greutate firelor este data edificator TOT de sutimile in plus sau un minus de la diametru. Raportul de greutate este identic cu cel de rezistenta care se gaseste in tabelul facut de mine. Nu o sa gasesti diferente de greutate intre doua fire de acelasi diametru datorate densitatii, cum o sa gasesti in cazul unei diferente de o sutime la diametru.
3. Nu am auzit nimic de maleabilitate, caracteristica prioritara in alegerea firelor cu reale avantaje atunci cand cautam distanta, sau chiar si la plantat, cand nu vrem sa iasa firul ca sarma de pe tambur.
Sa nu fiu inteles gresit, apreciez munca lui Victor, dar in afara faptului ca reda o lectie de laborator, nu stiu cu ce poate ajuta pescarul in a face o alegere buna ?! Sunt idei corecte, dar neverificabile practic si in mare parte, neadecvate pescuitului in sine.
Spune bine si cu statul firelor prin depozite, dar iar nu prea ai cum sa verifici asta.
Hai sa ne dam halatul de laborator jos si sa revenim pe pamant:
Ce ai retinut din video pentru a te ajuta sa faci o alegere optima a unui fir la magazin, sau chiar si acasa ?